wtorek, 21 lipca 2015

Przepis dnia na Grilla

Dziś polecamy w przepisie dnia potrawy z grilla .

SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I SATAY Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
Satay z kurczaka:

1 podwójny filet z kurczaka
1 pomarańcza (sok + skórka)
1–2 łyżeczki płatków chilli
przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Sałatka:

500 g szparagów
1 op. roszponki
pęczek rzodkiewek
250 g pomidorków koktajlowych
2 czerwone cebule
1/4 pęczka koperku
4 łyżki kiełków rzodkiewki
Sos do sałatki:




5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
olej
sol
Sposób przygotowania :
Umyty filet z kurczaka okrój z tłuszczu i błonek. Przekrój wzdłuż na pół i pokrój na mniejsze paski. Przełóż do miski. Otrzyj skórkę z pomarańczy do mięsa, wyciśnij sok z pomarańczy i też dodaj do mięsa. Przypraw kurczaka łyżeczką soli, szczyptą pieprzu oraz płatkami chilli. Odstaw na 30 min do zamarynowania. Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przynajmniej 15 min. Nabij zamarynowane mięso na patyczek i grilluj na rozgrzanym ruszcie do zarumienienia mięsa. Równocześnie grilluj obrane szparagi, posmarowane olejem i oprószone solą.
Warzywa umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj dressing do sałatki. Wymieszaj oliwę, musztardę, ocet, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż pokrojone warzywa na talerzu, dodaj zgrillowane szparagi oraz kurczaka. Obsyp danie kiełkami rzodkiewki i polej sosem tuż przed podaniem.
----------------------------------------------
WOŁOWINA NA GRILLOWANYCH SZPARAGACH Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH 
POMIDORKÓW
SKŁADNIKI
2 steki z rostbefu (ok. 200 g)
50 ml oliwy z oliwek
2 gałązki tymianku
1/2  ząbka czosnku
40 g masła
400 g szparagów zielonych
100 g pomidorków koktajlowych kolorowych
1 cebula szalotka
3 gałązki kolendry
szczypta szafranu (nitki)
1/2 limonki
1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania :
Steki umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Obierz czosnek i drobno pokrój. Listki tymianku otrzyj z gałązek. W moździerzu zgnieć czosnek z tymiankiem i szczyptą soli. Dodaj jeszcze grubo mielony pieprz. Dolej 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Do zamarynowania mięsa wykorzystaj tylko 1 łyżeczkę marynaty, resztę dodaj do warzyw. Natrzyj steki i odstaw do zamarynowania na ok. 15 minut.
Obierz zielone szparagi, ale tylko zdrewniałą część, czyli do ok. 1/2 długości. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałą marynatą czosnkowo-tymiankową. Przypraw jeszcze szczyptą soli.
Rozgrzej grill i na ruszcie ułóż steki, a obok szparagi. Grilluj mięso z każdej strony ok. 4 minut. Potem przesuń mięso na brzeg grilla, aby dopiekło się w środku. Nałóż na nie masło, aby poprawić smak mięsa i przypraw solą. Szparagi nie muszą być długo grillowane, wystarczą zaledwie 4 minuty.
Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Obierz cebulkę szalotkę i drobno pokrój. Wymieszaj pomidorki z cebulką, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. W małym naczyniu rozpuść szczyptę szafranu w 1 łyżce wrzątku. Mocz nitki przez 5 minut, aż puszczą aromat, smak i złoty kolor. Do wywaru z szafranem dodaj sok z limonki, przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Poszarp jeszcze listki kolendry i dodaj ziarenka zielonego pieprzu. Na koniec dołóż pomidory z cebulką i wymieszaj. Na półmisku ułóż szparagi, a na nich steka. Nałóż sos z pomidorów i udekoruj gałązką tymianku.
-------------------------------------------------
KARCZEK W MARYNACIE
SKŁADNIKI
4 porcje zamarynowanego karczku
Sposób przygotowania:
Porcje karczku połóż na rozgrzanym grillu i opiekaj, przewracając od czasu do czasu, aż mięso będzie złotobrązowe.
------------------------------------------------
KIEŁBASA Z GRILLA OWIJANA BOCZKIEM

SKŁADNIKI
600 g kiełbasy śląskiej
8 plastrów cienko pokrojonego boczku wędzonego (ok. 80 g)
Sposób przygotowania :
Kiełbasę owiń plasterkami boczku wędzonego i i zepnij małymi wykałaczkami. Smaż na grillu, na średnim ogniu przez ok. 15 min.
----------------------------------------------------
SZASZŁYKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ PRZEKŁADANE PAPRYKĄ I CEBULĄ
SKŁADNIKI
500 g szynki wieprzowej
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
½ papryki zielonej
2 średnie cebule
4–5 łyżek oleju
przyprawy: przyprawa do grilla
Sposób przygotowania :
Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oleju i przyprawy do grilla. Zamocz mięso i wstaw do lodówki na 2 godz. W międzyczasie pokrój paprykę w dużą kostkę (2 cm x 2 cm). Cebulę pokrój na ćwiartki. Na patyki szaszłykowe nabijaj na przemian kawałki mięsa, papryki i cebuli. Smaż na grillu przez około 25 min, często obracając.
-----------------------------------------------
KARKÓWKA WIEPRZOWA W MARYNACIE Z KETCHUPU
SKŁADNIKI
800 g karkówki bez kości
4 łyżki oleju
6 łyżek ketchupu
5 ząbków czosnku
przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, jałowiec (4 ziarnka)
Sposób przygotowania :
Olej wymieszaj z ketchupem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Mięso umyj, podziel na 4 kotlety. Rozbij tłuczkiem. Włóż do przygotowanej marynaty i wstaw do lodówki na 4 godz. Następnie smaż na rozgrzanym ruszcie po 12 min z każdej strony.
__________________________________
źródło:
udostępnione dzięki uprzejmości tesco.pl

Brak komentarzy: